Постижението беше направено посредством прибора MOXIE (съкращение от Mars Oxygen In-Situ

...
Постижението беше направено посредством прибора MOXIE (съкращение от Mars Oxygen In-Situ
Коментари Харесай

Нов успех: Пърсъвиърънс извлече за пръв път кислород от атмосферата на Марс!

Постижението беше направено чрез прибора MOXIE (съкращение от Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment). 

По време на първото включване на инструмента бяха получени 5 грама О2 – толкоз, колкото е нужно на един астронавт за 10-минутен престой на повърхността на Червената планета. 

Напомням на читателите, че атмосферата на Марс се състои от 96% въглероден двуокис. Една молекула въглероден двуокис притежава един въглероден атом и два кислородни атома. Посредством електролиза MOXIE разделя кислородните атоми от молекулите, като в хода на реакцията се освобождава непряк артикул – въглероден окис. Процесът изисква висока температура от 800oC, заради което приборът е издигнат от термоустойчиви материали.

“Това е сериозна първа стъпка при преобразуването на въглеродния двуокис в О2 на Марс ”, оповестява Джим Райтер от екипа на задачата към НАСА. “MOXIE към момента следва да свърши доста работа, само че резултатите от тази софтуерна проява са обещаващи, до момента в който напредваме към задачата да забележим някой ден хора на Марс. Кислородът не е просто това, което дишаме. Ракетното гориво зависи от кислорода, а бъдещите откриватели на Червената планета ще зависят от произвеждането на гориво на място, с цел да могат да се приберат вкъщи ”. 

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР